jueves, 6 de noviembre de 2014

SITUACIÓ ACTUAL DEL SECTOR ANTIGA XHUP

El 13 d’octubre vam assistir com a delegades d' UGT a una assemblea informativa del sector concertat de Catalunya (antiga XHUP) a la Sala de les Brigades Internacionals a la Rbla. Santa Mònica de Barcelona.

Se’ns recorda a l’assemblea que els pactes no tenen ultractivitat (com el nostre) i el I Conveni Soci-Sanitari, com tots, sí que en té un any, trobant-se ja amb aquesta situació. UGT en la mediació d’aquest conveni davant la impossibilitat d’arribar a un acord, No accepta però acata la decisió del mediador, que diu que durant el període d´ultraactivitat del Conveni es mantindrà la reducció retributiva del 5% en tots els conceptes retributius vigents el 31/12/2008. Sobre la taula les patronals, sense èxit, van arribar a plantejar descomptes d´un 10% en tots els conceptes.

El Sindicat de Metges de Catalunya (MC) ha denunciat tots els pactes que s’han signat a les empreses.
Arrel d’això han hagut sentències divergents del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya respecte a que en el cas de manca d’acord o pacte quan finalitza la ultraactivitat del conveni, les condicions d’aquest es contractualitzan en el contracte de treball.

Quan el Tribunal Suprem es posicioni, això es podria fer extensiu a totes les demandes.
No hem d’oblidar la possibilitat de que les empreses que es vegin obligades a contractualitzar aquestes condicions poden optar per intentar aplicar l'art. 41 de l'ET que parla de les modificacions substancials de les condicions de treball, encara que haurien de demostrar que es troben en les circumstàncies per aplicar aquest article.

Fem un  recordatori del procés a la nostra Institució a partir de juny de 2013 on vam fer un referèndum  del sector, sortint No i per tant no vam signar la proposta per el  nou conveni de la XHUP. Al juliol 2013 decau el conveni i alguns pactes que s’han arribat als diferents centres són pitjors que el propossat al referèndum.

El signat per nosaltres el 5 de març de 2014, tot i no ser desitjable no és pitjor que el del referèndum.
A grans trets, de l'1 de gener de 2013 a 31 de desembre del 2014 les condicions de treball de la FP han estat regulades de la mateixa manera que el VII Conveni Col·lectiu de la XHUP excepte les següents modificacions de les condicions de treball:

• El preu del menjador es fixa en 3.5 euros.
• SIP, SIPD/Premi Vinculació es reconeixerà però amb congelació dels imports percebuts a juliol de 2013 fins  31 de desembre de 2014.
• A partir del 1 de gener de 2014 el premi de fidelització no es podrà substituir per una compensació en metàl·lic, llevat de situacions excepcionals.

Els ajustos que se’ns van aplicar a nivell de condicions retributives han estat:

• Reducció d’un import equivalent al 5% anual de tots els conceptes retributius amb efectes de l´1 de gener de 2013.
• DPO: La retribució variable per objectius (DPO) corresponent als exercicis 2013 i 2014 de tots els treballadors dels grups 1 al 7, no es meritarà ni es percebrà.
• El Premi d’assistència no es meritarà ni es percebrà des de l´1 de febrer de 2014 a 31 de desembre de 2014.
• En quant al nombre d'hores de jornada a realitzar:
- El grup 1, 1.688 hores 
- Els grups 2 al 7, 1.640 h al torn de dia i 1.578 al torn nit.
• Aquestes jornades inclouen 20 h/any de formació per a tot el personal a jornada complerta i la part proporcional que correspongui per a les jornades de temps parcial.
• Durant l’any 2014 s’incrementa la jornada afegint un dia (o jornada) més de treball.

Aquest acord va ser efectiu al rectificar-se mitjançant votació en una assemblea de treballadors.

El passat dimecres 29 d'octubre es va constituir la taula negociadora de l' àmbit del extint conveni XHUP i conveni pont a petició de la patronal CAPSS. 
La composició d'aquesta taula negociadora per part de la patronal és: 7 membres per CAPSS, 7 membres per UCH i 1 membre ACCES. Per la part social: 6 membres CCOO, 5 membres UGT, 2 membres SATSE i 2 membres Metges de Catalunya (MC). S’ha marcat el següent calendari de reunions, 5, 6, 10 i 12 de novembre.
Les empreses tenen molta presa per signar, diuen que per decaïment dels pactes d’empresa.
Tots els sindicats allà presents van estar d’acord amb la representativitat i constitució de la taula excepte MC que va manifestar moltes reserves per constituir.
S’entén aquesta posició, ja que al matí es van manifestar a la Conselleria per demanar un conveni franja per a metges. Van destacar en aquesta manifestació que creuen que ara és més necessari que mai un conveni mèdic propi que reguli les condicions laborals i professionals del col·lectiu de manera independent a la resta de treballadors sanitaris, tenint en compte que tenen un rol i una activitat diferenciada.

Resumint, la plataforma empresarial d’aquest nou conveni col·lectiu que substituiria al extint VII conveni XHUP, proposa:

• Entrada en vigor l'1 de gener de 2015.
• Durada de dos anys fins a 31 de desembre del 2016,
• Proposta d'una nova classificació professional.
• Jornada anual:
- Facultatius, 1688 h efectives
- Resta grups professionals, torn dia 1668 h i torn nit 1562 h.
• Aquest còmput inclou 3 dies de lliure disposició dins de la jornada laboral.
• No es regula en aquest conveni el règim de jornada.
• Distribució irregular de la jornada al llarg de l’any del 10% de ja jornada anual contractada per al personal no sanitari.
• Consolidació DE LA DISMINUCIÓ DEL 5% EN LES TAULES SALARIALS.
• Suspensió efectes econòmics derivats del SIP.
• La RVO o Retribució Variable en funció dels Objectius (abans DPO) de tots el grups es meritarà anualment i només es podrà percebre en cas que l'empresa assoleixi l'equilñibri pressupuestari i financer.
•  Premi de fidelització suspès.
• Menjador a 6 euros i jornada partida 4 euros. No abonarà cap quantitat el personal de guàrdia de presència física.
• Nou redactat de contractes.
• No consolidació hores complementàries.
• IT (Incapacitat Temporal): aplicació Decret Llei 2/2013.
• Revisió de les condicions depenent dels paràmetres d'activitat i tarifes del CatSalut i/o ICASS. 

Des del nostre sindicat dir-vos que no acceptarem cap proposta que sigui inferior a l'antic conveni XHUP.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comentario del lector