miércoles, 14 de agosto de 2013

Millora de la prestació de jubilació als treballadors/es que han treballat a temps parcial

Més de 2,5 milions de treballadors es beneficiaran de la millora de les condicions  de la jubilació de temps parcial.
 
Madrid, 31 de juliol de 2013
 
L'Acord rebaixa els requisits d'accés a la pensió de jubilació, manté els drets que es tenien amb la legislació anterior, i possibilita l'accés als complements a mínims de tots els treballadors a temps parcial i fixos-discontinus en termes d'igualtat amb els treballadors a temps complet.
 
En la tarda d'avui, les organitzacions sindicals CCOO i UGT juntament amb les empresarials CEOE, CEPYME i el Govern hem arribat un acord per establir una nova regulació de la protecció social dels treballadors a temps parcial i fixos-discontinus. Aquest acord, aconseguit en el marc del Pacte de Toledo, ve a confirmar, una vegada més, com les reformes basades en la negociació i els acords socials i polítics amplis són un instrument útil per als treballadors i la garantia dels seus drets socials.
 
L'Acord respon als criteris d'igualtat i no discriminació que va establir la Sentència del Tribunal Constitucional el passat mes de març i per la qual es declarava nul·la la regulació anterior en matèria de cotització dels treballadors a temps parcial. La nova norma, acordada ara, estableix una nova regulació que, en la pràctica, suposarà una millora dels drets socials pels més de 2,5 milions de treballadors amb aquest tipus de contractes i els seus efectes seran especialment significatius entre les dones (col·lectiu majoritari en aquest tipus de contracte), facilitant el seu accés a la pensió de jubilació. La nova regulació facilita el reconeixement de nous drets per a un nombre creixent de persones, al mateix temps que manté els drets i l'expectativa de pensió que possibilitava la norma anterior a aquest col·lectiu.
 
La nova normativa permet l'accés a la pensió de jubilació amb menys requisits de cotització que abans. Ara bastaran amb 15 anys en alta, amb independència del percentatge de jornada que es tingui, per reunir el període de carència que dóna dret a la pensió de jubilació, mentre que abans era necessari l'equivalent a 15 anys treballats a jornada completa, la qual cosa implicava cotitzar durant molts més anys a jornada parcial per complir-ho.
 
Igualment, per a les pensions de jubilació en incapacitat permanent, la nova normativa manté el coeficient multiplicador de l'1,5 per cada dia cotitzat a temps parcial o com a fix discontinu, la qual cosa ajuda a completar les carreres de cotització d'aquests treballadors, fent que cada dia cotitzat computi com un dia i mitjà. Hem de recordar que aquest coeficient multiplicador es va incorporar a la legislació de Seguretat Social en 1998 amb la participació de les organitzacions sindicals.
 
Finalment, hem de destacar que els treballadors a temps parcial i fixos-discontinus tindran garantit l'accés als complements a mínims en les seves pensions en els mateixos termes que la resta dels treballadors a temps complet, amb el que es garanteix que les pensions generades amb aquestes modalitats de contractació tindran el mateix nivell de garantia de mínims que les generades per la resta de treballadors. 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comentario del lector